De definitie van soep

soepHeb je je wel eens afgevraagd wat soep is?

Soep is water met een smaakje. De smaak wordt veelal verkregen door er ingrediënten aan toe te voegen. Over het algemeen zal dit vlees of gevogelte zijn, maar ook vis of schaaldieren kunnen worden gebruikt om van water soep te maken.

Bouillon

Door vlees, gevogelte of schaaldieren langdurig in water te verwarmen ontstaat bouillon, de basis van soep. Door ingrediënten en water aan de bouillon toe te voegen en deze vervolgens te garen bekom je een basale soep.

Aromatisch en smaakvol

Soep bestaat dus voornamelijk uit water. Toch is soep aromatisch en smaakvol, dit komt omdat de basis (bouillon) in feite een extract is. De geur en smaakstoffen zijn door het trekken in het water opgenomen.

Verder is soep een weinig energierijk en eetlustopwekkend.

Prehistorie

Het principe is al duizenden jaren oud. In de prehistorie was soep al reeds bekend.

Water en ingrediënten

Water en ingrediënten bepalen de uiteindelijke smaak van soep. Het laatste is ongetwijfeld duidelijk. Als je gevogelte (bijvoorbeeld kip) gebruikt zal de soep ook naar gevogelte smaken.

Maar wat je mogelijk niet wist, is dat ook het soort water van invloed is op de uiteindelijke smaak. Zo zal soep bereid met hard water beduidend anders smaken dan soep gemaakt van bronwater.