Broodje aap – inbrekers laten tekens achter

 

In de landelijke dagbladen heeft een artikel gestaan waarin gesuggereerd werd dat inbrekers (of hun trawanten) tekens achterlaten op gevels om aan te geven of het interessant is in te breken.

Veelal is het te denken dat het om een broodje-aapverhaal gaat. Bedenk maar dat het niet zinnig is eerst risico, al is het maar van ontdekking, te nemen alvorens tot inbraak over te gaan.

Als iemand al op verkenning uit gaat om te ontdekken of er iets te halen valt zijn er eenvoudiger en vooral minder opvallende manieren om eventuele handlangers in te seinen.

Gelegenheid maakt de dief

Daarnaast gebeuren veel inbraken ad hoc, met andere woorden de gelegenheid maakt de dief.

Eens je zulke tekens aantreft is het zaak niet te panikeren. De kans dat het een kwajongensstreek is, is groter dan dat er daadwerkelijk een inbreker op de loer ligt.

Goede raad is niet duur

Vertrouw je het desondanks niet? Schroom dan niet de politie te contacteren, maar gebruik daar niet het noodnummer voor. Het noodnummer is per slot van rekening alleen voor noodgevallen.

Gebruik je gezonde verstand als je van huis gaat. Of je nu op vakantie gaat of slechts een paar uur van huis bent, het is altijd zaak te zorgen dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat staan.

Dicht is niet op slot

Maar het is even zo belangrijk ramen en deuren degelijk te sluiten. Zowel de voor– als de achterdeur dien je op slot te draaien zodra je je huis verlaat. Zelfs al is het maar een paar minuten. Een beetje inbreker heeft geen enkele moeite zich toegang te verschaffen als de deur alleen met de dagschoot toe is.

Zorg daarom dat ramen en deuren van goede sloten zijn voorzien. Een inbreker wil snel zijn slag slaan en heeft een hekel aan lawaai. Als je daarnaast ook zorgt voor verlichting, liefst met een bewegingsmelder zullen inbrekers je huis al gauw links laten liggen. Tekens aan de wand of niet.